A jeśli śledzie, to i marynowanie. Moja podstawowa marynata jest prosta, składa się z wody, octu winnego, cebul, ziół (zwłaszcza tymianku) i przypraw: ziaren pieprzu, kolendry, listków laurowych i soli (ilość soli zależy od wagi ryby, ale na 2 litry wody potrzebujemy około 2 łyżek soli – powinna być w zalewie dobrze wyczuwalna). Składniki gotujemy około 30 minut, a po upływie tego czasu sprawdzamy smak zalewy: musi być kwaśna i dość słona, bo dzięki temu śledzie skruszeją. Pamiętajmy, żeby zalewę dobrze ostudzić, zanim włożymy do niej ryby. To ważne, bo dzięki temu śledzie zachowają jędrność.
Minimalny czas marynowania śledzi to doba, ale zdecydowanie najlepsze są po dwóch dniach. W marynacie mogą pozostać nawet dwa tygodnie.
W tak przygotowanej zalewie możemy zamarynować również inne ryby, a nawet warzywa: marchewki, cebule, papryki, kalafior. Różnica jest taka, że warzywa zalewamy gorącą marynatą.
Rada: do marynowanych z cebulą śledzi świetnie pasuje karmelizowana cebula. Pokrojoną w piórka cebulę najszybciej skarmelizujemy w szybkowarze na oleju. Ale możemy także karmelizować w rondlu lub głębokiej patelni, smażąc ją na oleju na wolnym ogniu tak długo, aż będzie miała złoty kolor. 

Jak zamarynować śledzie krok po kroku:

Marynowanie to inaczej konserwowanie w occie. Dzięki tej metodzie ryby długo nadają się do jedzenia i mają lepszy smak. Istnieje wiele różnych zalew do śledzi. Przedstawiamy najprostszą z możliwych.

1.1. warsztatkadru.pl

1. Śledzie nacieramy solą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Zanim włożymy je do marynaty, musimy spłukać z ryb nadmiar soli.

2.2. warsztatkadru.pl

2. Cztery duże cebule obieramy i kroimy w piórka. Przygotowujemy także zioła i przyprawy: łyżkę ziaren kolendry i pieprzu, kilka gałązek tymianku, 3 listki laurowe.

3.3. warsztatkadru.pl

3. Do rondla wlewamy 2 litry wody i 300 ml białego octu winnego, dodajemy cebule, przygotowane zioła i przyprawy, 100 g cukru i ok. 2 łyżek soli. Gotujemy 30 minut na małym ogniu.

4.4. warsztatkadru.pl

4. Zalewę studzimy, możemy ją również przecedzić. Wkładamy śledzie, przykrywamy papierem do pieczenia, brzeg naczynia obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na co najmniej dobę, ale najlepsze są po 48 godzinach.