Dorsz z kaparami, oliwkami oraz natką

Cristina Catese
06.03.2019 09:34
A A A
Dorsz z kaparami, oliwkami oraz natką

Dorsz z kaparami, oliwkami oraz natką (Bartosz Jakubowski)

Dorsz z kaparami, oliwkami oraz natką to włoski pomysł na smakowitą rybę.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Dorsz z kaparami, oliwkami oraz natką  - składniki:

ząbek czosnku
10-15 pomidorków koktajlowych, np. cherry
1/2 pęczka natki
po 20 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek
1/2 łyżki kaparów
4 łyżki oliwy extra vergine
sól
500 g filetów z dorsza, najlepiej polędwiczki (można go zastąpić halibutem)
120 ml warzywnego bulionu (1/2 szkl.)
świeżo mielony czarny pieprz

Dorsz z kaparami, oliwkami oraz natką - jak przyrządzić:

Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pomidorki myjemy, kroimy na pół. Natkę myjemy, siekamy. Oliwki kroimy, kapary odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, mieszając, wrzucamy na nią czosnek, następnie dodajemy pomidory, kapary i oliwki, dusimy na średnim ogniu pod przykryciem 5 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy, czy warzywa trzeba posolić (kapary i oliwki są już słone!), dorzucamy natkę, mieszamy, przekładamy sos do rondelka i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni układamy kawałki dorsza (po ok. 120 g każdy) i smażymy ok. 5 minut. Rybę odwracamy na drugą stronę, dolewamy bulion warzywny i dusimy ok. 15 minut, uważając, żeby dorsz się nie rozpadł. Filety wykładamy na talerze, obok układamy duszone pomidory z kaparami i oliwkami, posypujemy resztą natki i pieprzem.
Filety możemy też przygotować, układając je na patelni na rozgrzanej oliwie, dodając wszystkie warzywa, dusząc pod przykryciem 5 minut, dolewając bulion i dusząc jeszcze 15 minut, delikatnie mieszając, by ryba się nie rozpadła. 
Przepis Cristiny Catese pochodzi z warsztatów Akademii Kulinarnej Whirlpool

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: