Na 15-16 sztuk
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie 2-3 godziny

Trufle daktylowe - deser bez cukru - składniki:

250 g daktyli
2 łyżki mielonych migdałów
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżeczka skórki otartej
z pomarańczy
4-6 posiekanych migdałów
Wersje smakowe do wyboru:
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki gorącego espresso
Posypki:
wiórki kokosowe
ziarna sezamu uprażone na suchej patelni

Trufle daktylowe - deser bez cukru - jak przyrządzić:

Daktyle przekrawamy na pół i – jeśli trzeba – usuwamy pestki. Przekładamy do malaksera. Dodajemy zmielone migdały, mielony cynamon, skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki gorącej wody. Miksujemy, aż uzyskamy gęstą, plastyczną pastę (jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy nieco gorącej wody). Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w posiekanych migdałach. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby trufle stężały.
Zamiast skórki pomarańczowej do masy możemy dodać 2 łyżki gorzkiego kakao, a zamiast wody – gorące espresso.
Gotowe trufle możemy również obtoczyć w wiórkach kokosowych albo w sezamie.