Cevapcici, wieprzowe grillowane kotleciki z Bałkanów

Magazyn Kuchnia
09.03.2019 07:33
A A A
Cevapcici, grillowane kotleciki z Bałkanów

Cevapcici, grillowane kotleciki z Bałkanów (Łukasz Zandecki / AG)

Cevapcici, grillowane kotleciki z Bałkanów

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Cevapcici, grillowane kotleciki z Bałkanów - składniki:

500 g mielonej wieprzowiny (lub jagnięciny)
cebula
ząbek czosnku
po łyżeczce słodkiej papryki i kuminu
100 ml gęstego jogurtu lub kwaśniej śmietany
sól
pieprz

Cevapcici, grillowane kotleciki z Bałkanów - jak zrobić:

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy wałeczki wielkości małych ogórków. Grillujemy je w piekarniku nagrzanym do 160 st. (lub na dobrze rozgrzanym grillu albo smażymy na patelni grillowej) ok. 15 minut. Cevapcici podajemy z ketchupem, sosem tzatziki lub sosem ljutenica.
Sos ljutenica: miksujemy razem 125 ml ketchupu, łyżkę pasty paprykowej (słodkiej lub ostrej, np. węgierskiej), 2 łyżki posiekanej szalotki lub dymki. Lekko solimy.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: