Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

Kottbullary, klopsiki ze Szwecji - składniki:

500 g mielonego mięsa
posiekana cebula
łyżka posiekanej natki
łyżeczka posiekanej kolendry
bułka
200 ml mleka
125 ml kwaśniej śmietana
jajko
olej do smażenia
sól
pieprz
Sos:
cebula
łyżka masła
200 ml białego wytrawnego wina
600 ml bulionu
2 łyżeczki musztardy
3 łyżki obranych i zmiksowanych pomidorów (mogą być z puszki, osączone)
2 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej

Kottbullary, klopsiki ze Szwecji - jak zrobić:

Bułkę namaczamy w mleku. Mięso zagniatamy z natką, kolendrą i cebulą. Połowę masy przekładamy do malaksera, dodajemy bułkę (nie odciśniętą), śmietanę i jajko. Miksujemy na gładką masę i dodajemy do reszty mięsa. Mieszamy, robimy małe kulki. Klopsiki wkładamy na wrzątek, gotujemy na małym ogniu 30 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do miski, odstawiamy na 15 min. Smażymy w rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoto (można je też tylko ugotować lub tylko usmażyć).

Na sos: cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na maśle. Wlewamy wino, zagotowujemy i dodajemy bulion. Gotujemy 10 min bez przykrycia, by sos zgęstniał. Dodajemy zasmażkę, zagotowujemy, mieszając. Dodajemy musztardę i pomidory, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Klopsiki podajemy z sosem i żurawinami lub borówkami.