Karminadle z Górnego Śląska, czyli kotlety mielone ze śledziem

Magazyn Kuchnia
28.02.2019 08:44
A A A
Kotlety mielone - karminadle ze śledziem z Górnego Śląska

Kotlety mielone - karminadle ze śledziem z Górnego Śląska (Łukasz Zandecki/AG)

Karminadle z Górnego Śląska to kotlety mielone z dodatkiem solonych filetów śledzia.

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus czas na moczenie śledzia

Karminadle ze śledziem, czyli kotlety mielone z Górnego Śląska - składniki:

40 dag mielonej karkówki
wymoczony przez noc solony filet śledzia
cebula
bułka
jajko
pół łyżeczki majeranku
50 g mąki
smalec do smażenia
sól
pieprz

Karminadle ze śledziem z Górnego Śląska - jak przyrządzić:

Wymoczonego przez noc w wodzie śledzia płuczemy, osączamy i mielemy. Cebulę siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Śledzia mieszamy z mięsem, cebulą, namoczoną bułką i jajkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę, dodając majeranek i pieprz (nie solimy, bo słony jest śledź). Formujemy owalne kotleciki grubości ok. 2 cm, obtaczamy w mące. Smażymy na smalcu na złoty kolor, z obu stron. Podajemy z ziemniakami i mizerią.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: