Cepeliny z twarogiem

Joanna Jakubiuk
07.03.2019 08:29
A A A
Cepeliny z twarogiem

Cepeliny z twarogiem (Natalia Nowak-Bratek)

Cepeliny z twarogiem to ciekawa wersja słynnego kresowago dania.

Dla 10 osób
Przygotowanie: 60 minut

Cepeliny z twarogiem - składniki:

2 kg surowych ziemniaków
1 kg ugotowanych ziemniaków
sól
ok. 240 g mąki ziemniaczanej
600 g tłustego twarogu
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
duża garść ulubionych ziół (tymianek, majeranek, koperek, szczypiorek, natka, mięta)
ząbek czosnku
pieprz
cebula
olej

Cepeliny z twarogiem - jak przyrządzić:

Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Przekładamy do gazy lub ścierki, mocno odciskamy. Odciśniętą wodę zbieramy do miski i odstawiamy na kilka minut. Zlewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Łączymy z masą z surowych ziemniaków, solimy. Mieszamy, dodając mąkę ziemniaczaną, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, żeby był lekko wilgotny i się nie rozsypywał. Dodajemy posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z masy ziemniaczanej formujemy placki, na środku układamy porcje serowego farszu. Dokładnie zlepiamy, nadając im owalny kształt. Wkładamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy kilkanaście minut. Cebulę siekamy, szklimy na oleju. Polewamy cepeliny.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: