Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Bałkańskie mielone z sosem ljutenica - składniki:

500 g mielonej wieprzowiny (może być też mielone mieszane
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
2 łyżki drobno posiekanego miąższu pomidora (bez pestek, może być osączony z puszki)
łyżeczka tymianku
olej do smażenia

Bałkańskie mielone z sosem ljutenica - jak przyrządzić: 

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki. Smażymy około 10 minut z obu stron na gorącym oleju.
Podajemy z sosem ljutenica: miksujemy razem 125 ml ketchupu, łyżkę pasty paprykowej (słodkiej lub ostrej, np. węgierskiej), 2 łyżki posiekanej szalotki lub dymki. Lekko solimy.