Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut

Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i anchois - składniki:

1 kg ziemniaków
2 duże cebule
3 łyżki masła
mielony pieprz biały
120 g filetów anchois
200 g kwaśnej śmietany 18-proc.
120 ml mleka
sól do smaku
łyżka tartej bułki

Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i anchois - jak przyrządzić:

Obrane i umyte ziemniaki kroimy tak jak na cienkie frytki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smarujemy grubo masłem naczynie żaroodporne i kładziemy na jego dnie połowę ziemniaków. Posypujemy cebulą oraz pieprzem, obkładamy filetami anchois i przykrywamy resztą ziemniaków, które także pieprzymy. Zalewamy śmietaną wymieszaną z mlekiem, solą, pieprzem i oliwą odsączoną z anchois. Wierzch posypujemy tartą bułką i wiórkami masła. Pieczemy 45-60 minut w 200 st. (bez termoobiegu), aż ziemniaki zmiękną, a zapiekanka się zrumieni. Zjadamy, póki ciepła!