Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Rosół aromatyzowany szynką parmeńską i ziołami - składniki:

100 g szynki parmeńskiej lub specku
3 ząbki czosnku
litr domowego rosołu
200 g makaronu wstążki
garść mięty oraz natki lub bazylii
2 jajka ugotowane na twardo
świeżo mielony pieprz

Rosół aromatyzowany szynką parmeńską i ziołami - jak przyrządzić:

Szynkę oraz obrane ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę oraz czosnek, uważając, by się nie przypaliły. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wrzucamy makaron i gotujemy go w rosole w zależności od grubości wstążek 6-8 minut – kluski gotowane w ten sposób będą smaczniejsze, choć zupa przestanie być klarowna (makaron możemy również ugotować osobno w osolonym wrzątku).
Kilka listków mięty oraz bazylii pozostawiamy do dekoracji, resztę ziół drobniutko siekamy, dodajemy do zupy, mieszamy. Rosół rozlewamy do talerzy, każdą porcję posypujemy pokrojonymi jajkami, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami ziół.