Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Pyzy ziemniaczane z kaszą jęczmienną - składniki:

200 g drobnej kaszy jęczmiennej
1 kg ziemniaków
1-2 łyżki mąki pszennej typ 550
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g wędzonego boczku
cebula
sól, pieprz
Do podania:
zsiadłe mleko lub kefir

Pyzy ziemniaczane z kaszą jęczmienną - jak przygotować:

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, zalewamy w misce wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce do ziemniaków. Wykładamy na lnianą ściereczkę z rzadkiego płótna lub podwójnie złożony płat gazy, odciskamy. Odciśniętą wodę zbieramy do miski i odstawiamy na kilka minut. Zlewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do startych ziemniaków. Dorzucamy odsączoną kaszę, mąki, zagniatamy ciasto, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy niewielkie pyzy. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Boczek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na patelni, dorzucamy posiekaną cebulkę, smażymy na złoty kolor. Pyzy polewamy okrasą i podajemy je ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.