Makaron ryżowy z warzywami i sezamem

Magazyn Kuchnia
24.02.2019 07:42
A A A
Makaron ryżowy z warzywami i sezamem

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem (shutterstock.com)

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem to lekkie proste danie bezmięsne.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem - składniki:

50 g suszonych grzybów mun
300 g makaronu ryżowego
3 ząbki czosnku
czerwona cebula
po 1/2 strąka pomarańczowej i czerwonej papryki (może być też jedna papryka, np. czerwona)
olej ryżowy do smażenia
50 g orzechów nerkowca (opcjonalnie)
po 100 g mrożonego zielonego groszku i zielonej fasolki szparagowej
pieprz
sos sojowy
2 łyżki ziaren sezamu
skórka otarta z cytryny
olej sezamowy (opcjonalnie)

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem - jak przyrządzić:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Głęboką patelnię rozgrzewamy i na oleju szklimy pokrojone ząbki czosnku, zdejmujemy z patelni, odkładamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryki myjemy, czyścimy, kroimy w cienkie, podłużne paski. Namoczone grzyby odsączamy, kroimy w paseczki. Napęczniały makaron odsączamy. Ponownie rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju, wykładamy pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty, mieszając. Dorzucamy paprykę i smażymy, żeby pozostała chrupiąca, 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy grzyby i smażymy minutę, wrzucamy groszek oraz fasolkę i smażymy 4-5 minut, mieszając. Następnie wrzucamy na patelnię makaron ryżowy, zeszklone wcześniej ząbki czosnku oraz posiekane nerkowce (opcjonalnie), oprószamy danie pieprzem i skórką z cytryny, mieszamy i dusimy minutę. Przekładamy do miski, skrapiamy sosem sojowym i olejem sezamowym (opcjonalnie), mieszamy i od razu podajemy.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: