Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem

Magazyn Kuchnia
22.02.2019 07:25
A A A
Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem (shutterstock.com)

Nie macie pomysłu na obiad - zróbcie zapiekankę mięsną z drobnym makaronem. Wszyscy ją uwielbiają.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem - składniki:

400 g drobnego makaronu
cebula
2 ząbki czosnku
olej
150 g wędzonego boczku
listek laurowy
2 goździki
300 g mielonego mięsa wieprzowego
mała marchewka
440 g gęstej passaty pomidorowej
sól, pieprz, oregano
4-6 plasterków żółtego sera
100 g startego parmezanu

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem - jak przyrządzić:

Makaron gotujemy nieco krócej niż w instrukcji na opakowaniu (np. zamiast 8 minut 5), odsączamy, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dorzucamy listek laurowy, goździki i podsmażamy, żeby tłuszcz z boczku się wytopił. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, mieszając. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie (5-6 minut), dolewamy passatę i dusimy ok. 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wyjmujemy z patelni listek, sos mięsno-pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy z ugotowanym na półtwardo makaronem. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej masę mięsno-makaronową. Przykrywamy plastrami sera. Zapiekamy 20-25 minut w 180 st. Posypujemy startym parmezanem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: