Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Makaron z wątróbką drobiową - składniki:

30 g suszonych prawdziwków moczonych przez noc
400 g wątróbki drobiowej
czerwona cebula
50 g masła
50 ml słodkiego białego wina (np. marsala)
60 ml śmietanki kremówki 30-proc.
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
400 g makaronu 
oliwa truflowa
starty ser (opcjonalnie)

Makaron z wątróbką drobiową - jak przyrządzić:

Namoczone grzyby gotujemy, a gdy będą miękkie, odsączamy i kroimy w paski (wodę zachowujemy). Wątróbkę dokładnie czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki. Masło topimy na patelni i smażymy na nim pokrojoną cebulę, cały czas mieszając. Gdy się zrumieni, dokładamy ugotowane grzyby i pokrojoną wątróbkę. Smażymy, lekko rumieniąc wątróbkę, dodajemy wino i dusimy 5 minut. Dodajemy przecier, a następnie śmietankę. Mieszamy tak, by składniki się połączyły, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, w której gotowaliśmy grzyby. W tym samym czasie gotujemy makaron, odsączamy i mieszamy z sosem. Nakładamy porcje na talerze i skrapiamy oliwą truflową. Posypujemy serem (opcjonalnie).