Spaghetti z pistacjową kruszonką

Szymon Kubicki
22.02.2019 08:13
A A A
Spaghetti z pistacjową kruszonką

Spaghetti z pistacjową kruszonką (Małgorzata Napiórkowska-Kubicka)

Spaghetti bezglutenowe z pistacjową kruszonką to szybki pomysł na sycący obiad lub kolację.

Na 2 porcje
Przygotowanie: 20 minut

Spaghetti z pistacjową kruszonką - składniki:

200 g spaghetti (tu: bezglutenowe)
80 g pistacji niesolonych i nieprażonych
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki listków tymianku
łyżka pasty pistacjowej (zmielone pistacje)
łyżka oliwy extra vergine
sól

Spaghetti z pistacjową kruszonką - jak zrobić:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W tym czasie grubo miksujemy pistacje, pozostawiając trochę większych kawałków. Do pistacji dodajemy listki tymianku oraz rozgnieciony w moździerzu pieprz i rozmaryn. Mieszamy.
W małej misce mieszamy pastę pistacjową z oliwą.
Odlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i odcedzamy ugotowany makaron.
Makaron przekładamy do miski, dodajemy pastę pistacjową,
większość pistacjowej posypki oraz – w razie potrzeby – jeszcze trochę oliwy
lub wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy i przekładamy
na talerze. Posypujemy resztą
pistacjowej posypki.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: