Na formę o średnicy 18-20 cm
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie 2-3 godziny

Ranginak – perskie ciasto daktylowe - składniki:

60-70 g orzechów włoskich, wyłuskanych
ok. 600 g świeżych daktyli izraelskich (waga bez pestek)
70 g migdałów ze skórką
80 g pistacji niesolonych i nieprażonych, wyłuskanych
80 g nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki czarnego kardamonu, rozgniecionego w moździerzu

Ranginak – perskie ciasto daktylowe - jak przyrządzić:

W robocie kuchennym osobno miksujemy po kolei orzechy włoskie, pistacje oraz migdały.
Przygotowujemy formę do ciasta: wykładamy ją papierem do pieczenia albo natłuszczamy olejem kokosowym (ja stosuję wariant drugi). Daktyle starannie nadziewamy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i układamy ciasno w formie, lekko je dociskając i rozpłaszczając. W zależności od formy i techniki możemy wypełnić ją jedną lub dwiema warstwami daktyli.
W małej misce mieszamy cynamon i kardamon.
Przygotowujemy orzechową zasmażkę: na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie stopniowo – po łyżce – dodajemy mielone migdały, nieustannie mieszając. Dodawanie migdałów i mieszanie zasmażki powinno zająć 8-10 minut. W tym czasie migdałowa zasmażka nabiera mocnego, orzechowego aromatu, ciemniejszej barwy i gęstszej konsystencji. Uważamy, by jej nie przypalić.
Gotową zasmażką polewamy zawartość formy, rozprowadzając zasmażkę łopatką po całej powierzchni ciasta.
Wierzch ciasta polany zasmażką posypujemy od razu przygotowaną wcześniej mieszanką cynamonu i kardamonu, a następnie obficie obsypujemy zmielonymi pistacjami.
Odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny. Podajemy w maleńkich porcjach.
Przechowujemy w lodówce (do 14 dni).