Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 3-4 godziny
Oczekiwanie: 15 minut

Wegański bigos karnawałowy - składniki: 

2 cebule
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
3 goździki
2 owoce jałowca
po 1/2 łyżeczki kminku, kuminu, oregano i ziaren kolendry
1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki
po łyżeczce papryki wędzonej i pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łyżki oleju
700 g kiszonej kapusty
2 razy po 375 ml wody
łyżeczka soli
15 suszonych grzybów (ok. 20 g)
700 g kapusty słodkiej lub pekińskiej
7 suszonych pomidorów
4 łyżki sosu sojowego
2 puszki czerwonej fasoli
łyżka syropu klonowego lub z agawy
2-4 łyżki rumu lub whisky

Wegański bigos karnawałowy - jak przyrządzić:

Przygotowanie najlepiej zacząć rano w dniu imprezy albo
kilka dni wcześniej. Cebulę kroimy w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut.
Kapustę kiszoną siekamy. Dodajemy do podsmażonej cebuli, wlewamy połowę wody (375 ml), dorzucamy sól, garnek przykrywamy i gotujemy 30 minut na małym ogniu.
Namaczamy grzyby, siekamy kapustę słodką, odcedzamy fasolę i szykujemy wszystkie pozostałe składniki.
Do podgotowanej kapusty kiszonej dodajemy grzyby wraz z drugą połową wody oraz wszystkie składniki. Przykrywamy i gotujemy na minimalnym ogniu 2-3 godziny. Można jeść od razu, a można włożyć do lodówki. Po kilku dniach jest najsmaczniejszy.