Ryżowe leniwe pierogi

Magazyn Kuchnia
21.02.2019 09:01
A A A
Bezglutenowe pierogi leniwe

Bezglutenowe pierogi leniwe (shutterstock.com)

Ryżowe leniwe pierogi to proste danie - u nas w wersji bez glutenu.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 65 minut

Ryżowe leniwe pierogi - składniki: 

400 g twarogu (mielonego, na sernik)
2 jajka
sól
łyżeczka cukru
130 g mąki ryżowej plus do podsypania
sól
Do podania:
słodka śmietanka
cukier
owoce sezonowe lub konfitury

Ryżowe leniwe pierogi - jak przyrządzić:

Twaróg miksujemy z jajkami, solą i cukrem. Wciąż miksując, dosypujemy po trochu mąkę ryżową. Uzyskaną dość lepką, jednolitą masę wykładamy na blat podsypany mąką ryżową, dzielimy na dwie części. Formujemy z nich podłużne, dość cienkie wałeczki, które następnie lekko ugniatamy na całej długości (np. płaską stroną noża albo fantazyjnie widelcem) i kroimy na małe kluski.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do wrzątku wrzucamy pojedynczo kluski i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietanką, posypane cukrem, polane zmiksowanymi owocami lub konfiturą.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: