Dla 6 osób
Przygotowanie: do 3 godzin

Wołowa zupa gulaszowa - składniki:

oliwa
3 łyżki słodkiej papryki
1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
2 łyżki mąki
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
skórka otarta z cytryny
400 g pomidorów w puszce
łyżeczka papryki pikantnej
sól do smaku
posiekana natka

Wołowa zupa gulaszowa - jak przyrządzić:

Rozgrzewamy w garnku oliwę ze słodką papryką. Pokrojoną wołowinę obtaczamy w mące i smażymy porcjami, aż się zrumieni. Zalewamy wodą – powinna sięgać 3 cm ponad mięso – i gotujemy 2-3 godziny z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i skórką cytrynową. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pomidory, doprawiamy papryką i solą, chwilę gotujemy. Podajemy z natką.