Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Buraczane ravioli z farszem z dyni i kasztanów - składniki:

Ciasto na ravioli:
mały burak (ok. 160 g)
400 g mąki
szczypta soli
Farsz:
300 g upieczonej dyni
150 g gotowanych kasztanów jadalnych (do kupienia w supermarketach i sklepach ze zdrową żywością)
150 g ricotty
szczypta cynamonu
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta gruboziarnistej soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
4 łyżki masła
skórka otarta z cytryny
garść prażonych orzechów laskowych
plastry kolorowego buraka (opcjonalnie)

Buraczane ravioli z farszem z dyni i kasztanów - jak przyrządzić:

Na ciasto upieczonego buraka obieramy, miksujemy na purée z 4 łyżkami wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy purée. Delikatnie mieszamy łyżką, a potem zagniatamy dłońmi – ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, ręce zwilżamy wodą. Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut.
Na farsz dynię rozgniatamy z kasztanami i ricottą. Składniki możemy też przecisnąć przez praskę (nie używajmy blendera, bo farsz będzie zbyt rzadki). Przyprawiamy cynamonem, gałką, solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na pół, cienko rozwałkowujemy. W linii prostej układamy rzędami po łyżeczce farszu, zachowując 3 cm odstępu. Pozostałe fragmenty ciasta smarujemy wodą. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy palcami przestrzenie między farszem, sklejając płaty. Radełkiem kroimy na ravioli. Gotujemy je w osolonym wrzątku 4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem, skórką cytrynową, posiekanymi orzechami i plastrami buraka (opcjonalnie).