Zupa cebulowa

Junona Lamcha-Grynberg
19.02.2019 07:16
A A A
Zupa cebulowa z białym winem

Zupa cebulowa z białym winem (Mateusz Skwarczek/AG)

Zupa cebulowa to klasyka gatunku, ale zawsze się sprawdza na imprezie i na rodzinnym obiedzie.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 65 minut

Zupa cebulowa - składniki:

1 kg cebuli
50 g masła lub oliwy
sól i pieprz do smaku
250 ml białego wina
1 i 1/2 l bulionu lub wody
łyżka suszonego tymianku
bagietka lub inne pieczywo
100 g tartego sera (gruyère lub twardej mozzarelli)

Zupa cebulowa - jak przyrządzić:

Cebule obieramy i kroimy w piórka lub półtalarki. Szklimy w rondlu na maśle albo oliwie na średnim ogniu na brązowy kolor (może to trwać 20-30 minut), stale mieszając. Doprawiamy tylko pieprzem.
Do mocno zrumienionej cebuli wlewamy wino i bulion, solimy, dodajemy tymianek i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Bagietki lub kromki chleba możemy opiec w tosterze lub piekarniku. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy startym serem i podajemy z pieczywem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: