Racuchy z porów i komosy ryżowej z sosem kaparowym

Honorata Piwowarska
01.03.2019 08:03
A A A
Racuchy z porów i komosy ryżowej z sosem kaparowym

Racuchy z porów i komosy ryżowej z sosem kaparowym (Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk - masz.talerz)

Racuchy z porów i komosy ryżowej z sosem kaparowym to nie tylko propozycja dla wegetarian.

Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Racuchy z porów i komosy ryżowej z sosem kaparowym - składniki:

500 g komosy ryżowej
3 marchewki
4 średnie pory
oliwa
4 jajka
2 łyżki posiekanej natki
120 g mąki pszennej
100 g łyżki mąki ziemniaczanej
30 g tartej bułki
sól, pieprz
Sos kaparowy:
żółtko
2 łyżeczki musztardy (najlepiej ostrej)
200 ml oleju (np. słonecznikowego)
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki kaparów
2 posiekane gałązki estragonu (może być też natka)

Racuchy z porów i komosy ryżowej z sosem kaparowym - jak przyrządzić:

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (kilkanaście minut). Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białe części porów czyścimy, siekamy. Razem z marchewką smażymy na oliwie na małym ogniu ok. 15 minut. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy komosę ryżową i podsmażone warzywa, posypujemy posiekaną natką. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz tartą bułkę. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy racuchy, smażymy z obydwu stron na oliwie. Osączamy z tłuszczu. Podajemy z sosem kaparowym.
Na sos kaparowy żółtko mieszamy z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Wlewamy powoli olej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny,
kapary i posiekany estragon, delikatnie mieszamy. Sos schładzamy.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: