Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pasty do chleba- składniki:

Pasta porowo-twarożkowa:
2 średnie pory
2 łyżki masła
60 ml wytrawnego białego wina
125 g twarożku śmietankowego
sól, pieprz
Pasta porowo-bekonowa:
duży por
5 plasterków bekonu
2 łyżki oliwy
150 g twarożku śmietankowego
60-70 ml białego wytrawnego wina

Pasty do chleba - jak przyrządzić:

Pasta porowo-twarożkowa: zielone części porów odcinamy, białe części myjemy, siekamy. Masło topimy w rondelku, wkładamy posiekane pory, szklimy. Wlewamy wino, gotujemy, aż odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Dodajemy twarożek śmietankowy, mieszamy. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku.

Pasta porowo-bekonowa: por myjemy, odcinamy zieloną część, białą siekamy. Bekon drobniutko kroimy. Oliwę rozgrzewamy w rondlu, wkładamy por i bekon, dusimy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Twarożek śmietankowy podgrzewamy z winem, mieszając, aż lekko się stopi.
Miksujemy z porem i boczkiem na gładką pastę (z niewielkimi kawałkami pora i bekonu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy 3 godziny.