Coleslaw z brukselki z papryczką chili

Dominika Wójciak
20.02.2019 09:31
A A A
Coleslaw z brukselki z papryczką chili

Coleslaw z brukselki z papryczką chili (Dominika Wójciak)

Coleslaw z brukselki z papryczką chili to oryginalna wersja dobrze znanej sałatki. Smaczna sama i jako dodatek do mięs.

Na 4 porcje
Przygotowanie: 10 minut

Coleslaw z brukselki z papryczką chili - składniki:

500 g brukselki
marchewka
2 papryczki chili
pęczek natki
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Coleslaw z brukselki z papryczką chili - jak przygotować:

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Drobno szatkujemy – najlepiej za pomocą robota kuchennego albo na mandolinie. Wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy dłońmi, by brukselka lekko zmiękła. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną z pestek papryczkę chili i natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Przekładamy do brukselki, dodajemy majonez i sos z cytryny, dokładnie mieszamy (również najlepiej dłońmi). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: