Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Pory nadziewane kurczakiem i purée ziemniaczano-porowe - składniki:

4 średnie pory
400 g piersi kurczaka
100 ml mleka
4 kromki chleba tostowego
białko
4 posiekane gałązki natki
40 g masła
litr bulionu drobiowego
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Purée ziemniaczano-porowe:
1 kg ziemniaków
4 pory
oliwa
łyżeczka octu winnego
250 ml mleka

Pory nadziewane kurczakiem i purée ziemniaczano-porowe - jak przygotować:

Białe części porów czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki o długości 10 cm. Kroimy wzdłuż z jednej strony, wyjmujemy środki. Zewnętrzne warstwy pora – potrzebne do faszerowania – gotujemy 5 minut na parze.
Chleb tostowy namaczamy w mleku, odciskamy. Pierś kurczaka i środki porów jak najdrobniej siekamy. Dodajemy tosty, białko i posiekaną natkę. Mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Farszem napełniamy podgotowane pory, możemy owinąć nicią kuchenną (jeśli potrzeba).
Masło topimy w rondlu, obsmażamy pory ze wszystkich stron. Wlewamy gorący bulion, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu 30 minut.
Na purée ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy, przeciskamy przez praskę.
Pory czyścimy, kroimy w cienkie krążki, podsmażamy na oleju. Skrapiamy octem winnym i niewielką ilością wody, dusimy na małym ogniu do miękkości.
Mieszamy z ziemniakami, wlewamy mleko, łączymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Purée podgrzewamy.