Babeczki serowo-porowe na sucharach

Honorata Piwowarska
16.02.2019 09:32
A A A
Babeczki serowo-porowe na sucharach

Babeczki serowo-porowe na sucharach (Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk - masz.talerz)

Babeczki serowo-porowe na sucharach to wyśmienita wersja minitart na słono.

Dla 8 osób
Przygotowanie: 70 minut

Babeczki serowo-porowe na sucharach - składniki:

150 g sucharów
80 g masła
2 pory
sól, pieprz
30 ml wytrawnego białego wina
3 jajka
400 g półtłustego twarogu
160 g startego parmezanu
100 ml śmietany kremówki
posiekany szczypiorek do posypania

Babeczki serowo-porowe na sucharach - jak zrobić:

Suchary rozdrabniamy mikserem jak najdrobniej. Dodajemy 60 g masła i rozcieramy palcami na gładką masę. Wylepiamy foremki do babeczek i wkładamy je do lodówki na godzinę. Białe części porów dokładnie myjemy, siekamy. Pozostałe masło topimy, szklimy posiekane pory. Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy wino i gotujemy kilka minut, aż odparuje. Studzimy.
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy twaróg, starty parmezan i śmietanę, mieszamy. Dodajemy pory, łączymy i przyprawiamy do smaku. Napełniamy foremki z ciastem. Umieszczamy je w formie żaroodpornej wypełnionej wodą do 1/2 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na 45 minut. Studzimy i wkładamy na noc (a najlepiej na dobę) do lodówki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: