Dwa najlepsze przepisy na domowy makaron

Magazyn Kuchnia
15.02.2019 11:08
A A A
Jak zrobić najlepszy domowy makaron

Jak zrobić najlepszy domowy makaron (shutterstock.com)

Zrobienie domowego makaronu jest nieco pracochłonne, ale trud się opłaca. Sprawdź dwa nasze najlepsze przepisy.

Domowy makaron jajeczny - składniki

500 g mąki pszennej typ 550 lub typ 00
(to mąka do makaronu, do kupienia w sklepach z włoskimi produktami)
5 dużych jajek, najlepiej typ 0
łyżka masła
3 łyżki wody
łyżeczka soli
semolina lub kasza manna do podsypywania

Domowy makaron jajeczny - jak zrobić:

Mąkę wsypujemy do miski i wbijamy jajka. Mieszamy widelcem, dodajemy sól, 3 łyżki wody i masło. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka. Gładkie, elastyczne ciasto owijamy folią do żywności i godzinę chłodzimy. Ciasto dzielimy na 3-4 części, rozwałkowujemy na cienkie płaty i zostawiamy na blacie, aby przez 30 minut przeschły, wtedy łatwiej się kroją. Gdy płaty ciasta będą suche na powierzchni, zwijamy je w rulony i ostrym nożem odcinamy z nich paski. Palcami rozrzucamy kluski, by się rozdzieliły. Jeśli makaron będziemy gotować od razu, to podsuszamy go jeszcze 5-10 minut, przesypując semoliną lub kaszą manną, i gotujemy 2 minuty w dużej ilości osolonego wrzątku. Jeżeli robimy makaron na zapas, to zwijamy go np. w gniazdka, układamy na blacie i suszymy 24-48 godzin. Możemy też wysuszyć makaron w suszarce do grzybów. Gotowy przekładamy do papierowych torebek i przechowujemy nawet kilka tygodni.

Makaron domowy z semoliną - składniki: 

300 g semoliny
5 dużych jajek, najlepiej typ 0
200 g mąki pszennej typ 550 lub typ 00
łyżka oliwy
łyżeczka soli

Makaron domowy z semoliną - jak zrobić:

Semolinę wsypujemy do miski i wbijamy jajka. Mieszamy widelcem i pozostawiamy na 30 minut, żeby zmiękła. Następnie dodajemy mąkę, sól, 3 łyżki wody i oliwę. Wyrabiamy gładkie, twarde ciasto, owijamy folią do żywności i godzinę chłodzimy, żeby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 3-4 kawałki i rozwałkowujemy na cienkie płaty, następnie zostawiamy na blacie, aby przez kilka minut lekko przeschło, wtedy się łatwiej kroi. Gdy płaty ciasta będą suche na powierzchni, zwijamy je w rulony i ostrym nożem odkrawamy z nich paseczki takiej grubości, jaką lubimy. Palcami rozrzucamy makaron, by się rozdzielił. Makaron albo podsuszamy jeszcze 5-10 minut, przesypując semoliną, i gotujemy 2 minuty w dużej ilości osolonego wrzątku, albo suszymy – jak wyżej.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: