Klasyczne kluski francuskie

Magazyn Kuchnia
15.02.2019 10:58
A A A
Klasyczne kluski francuskie przygotowane wg. przepisu Hanny Szymanderskiej

Klasyczne kluski francuskie przygotowane wg. przepisu Hanny Szymanderskiej (shutterstock.com)

Klasyczne kluski francuskie podajemy np. polane masłem roztopionym wraz z listkami świeżego tymianku; tartą bułką z masłem; jako dodatek do zup, np. grzybowej; jako samodzielne danie z zawiesistymi sosami albo do gulaszy.

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Klasyczne kluski francuskie - składniki:

100 g masła plus do podania
5 jajek
120 g mąki krupczatki
sól
świeży tymianek

Klasyczne kluski francuskie - jak zrobić:

Masło ucieramy na pianę, dodając po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z utartym masłem. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszając.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Metalową łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wkładamy je do osolonego wrzątku, zanurzając za każdym razem łyżkę w wodzie. Gotujemy chwilę pod przykryciem, żeby kluski urosły, i wyjmujemy łyżką cedzakową. 

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: