Dla 6 osób
Przygotowanie: 55 minut

Tarta tatin z karmelizowanymi porami podana z serowym sosem majonezowym - składniki:

3 duże pory
250 g ciasta francuskiego
40 g cukru
20 g masła
gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz
Serowy sos majonezowy:
200 g startego żółtego sera, np. gouda
80 ml mleka
120 g masła
6 jajek

Tarta tatin z karmelizowanymi porami podana z serowym sosem majonezowym - jak zrobić:

Pory czyścimy, usuwamy zielone części. Wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 8-10 minut. Przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy na plasterki o szerokości 2 cm i układamy na ręczniku kuchennym. Cukier i 2 łyżki wody gotujemy na jasny karmel. Dodajemy masło, posypujemy gałką muszkatołową, mielonym imbirem, solą i pieprzem, mieszamy. Karmel przelewamy do formy na tartę. Układamy ciasno obok siebie krążki porów. Posypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy ciastem francuskim, boki dociskamy do brzegów formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 20 minut. Studzimy przed wyjęciem z formy. Podajemy np. z serowym sosem.
Serowy majonez: wszystkie składniki wkładamy do miski i ustawiamy ją na rondlu z gotującą się wodą. Mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Studzimy.