Na 50 ciasteczek (25 złożonych)
Przygotowanie: 45 minut

Ciasteczka Lady Makaretti - składniki:

100 g białek
szczypta soli
225 g cukru pudru
łyżeczka pasty z wanilii
łyżeczka octu
130 g startych dowolnych orzechów lub ich mieszanki
Krem:
60 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
kilka kropli pasty z wanilii
cukier puder do posypania

Ciasteczka Lady Makaretti - jak zrobić:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W misce miksera umieszczamy białka i szczyptę soli. Ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Dosypujemy go stopniowo, łyżka po łyżce, w odstępach półtoraminutowych. Następnie dodajemy pastę z wanilii i ocet i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ciastka, zachowując między nimi odstępy po ok. 1 cm.
Odstawiamy blaszki na 10-15 minut i tuż przed pieczeniem posypujemy ciastka przesianym cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnia na 11-13 minut, aż się zarumienią, a wierzch będzie twardy. Studzimy i ściągamy z blaszek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie ubijamy serek z wanilią, aż się rozluźni i nabierze puszystości.
Stopniowo, powoli wlewamy lekko przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy. Jeśli krem będzie zbyt luźny, możemy wstawić go do lodówki, żeby stężał. Ale, uwaga! Na krótko, żeby nie był zbyt gęsty. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem na spód ciasteczka i sklejamy go ze spodem drugiego ciastka.

Rady:

• Upieczone, ale nie przełożone kremem Lady Makaretti możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w zamykanym pojemniku, nawet do tygodnia.
• Jeśli przełożymy je kremem, powinny być przechowywane w lodówce do trzech dni.
• Do tego typu ciastek nadają się różne rodzaje orzechów, możecie też dowolnie mieszać je ze sobą. Pamiętajcie jednak, że przygotowane tylko z orzechów włoskich mogą mieć gorzkawą nutę.
• Do przełożenia ciastek najlepiej nadają się gęste kremy, np. budyniowe czy maślane.