Łatwa pizza - przepis na ciasto podstawowe i dwie propozycje podania

magazyn Kuchnia
08.02.2019 12:56
A A A
Pizza margherita

Pizza margherita (Natalia Nowak-Bratek)

Pizza to fast food, który warto zrobić w domu. To bardzo proste! Zacznijmy od ciasta.

Na 2 pizze
Przygotowanie: 35 minut

Ciasto podstawowe na pizzę - składniki:

oliwa i mąka do blachy
200 g mąki
30 g drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
szczypta soli

Ciasto podstawowe na pizzę - jak zrobić:

Blachę do pieczenia cienko smarujemy oliwą (wystarczy pół łyżeczki), posypujemy mąką (łyżka) i potrząsając blachą, równomiernie rozprowadzamy mąkę. Do miski wsypujemy mąkę i wkruszamy drożdże. Dolewamy powoli około pół szklanki ciepłej wody i oliwę, delikatnie mieszając łopatką, aż składniki się połączą (ciasto nie może być mokre). Ugniatamy, aż uformuje się zwarta kula. Układamy ją na posypanej mąką stolnicy i dalej ugniatamy, odpychając ciasto od siebie, a potem zwijając je do środka. Za każdym razem nieco je obracamy. Ugniatamy, aż w cieście nie będzie grudek. Wałkujemy okrąg o średnicy 23-25 cm. Wałkując, odwracamy placek, by uzyskać równomierny kształt. Ostrożnie przenosimy ciasto na blachę. Brzegi lekko zawijamy ku górze. Smarujemy sosem pomidorowym (przepisy na str. 58-59), układamy plasterki mozzarelli. Pieczemy 15-20 minut w 200 st.
Na surowym cieście możemy ułożyć różne składniki.
My proponujemy:

Pizza - trzy sery z cukinią

Pizza - Trzy sery z cukiniąPizza - Trzy sery z cukinią Natalia Nowak-Bratek

Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy pokrojonymi na kawałki serami mozzarella i fontina oraz startym parmezanem. Układamy pokrojoną na plasterki cukinię (lub kwiaty cukinii), posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy 15-20 minut w 200 st.

Pizza - śniadanie mistrzów

Pizza - Śniadanie mistrzówPizza - Śniadanie mistrzów Natalia Nowak-Bratek

Rozwałkowane ciasto podpiekamy 10 minut w 200 st. Wbijamy na nie jajka (jakbyśmy robili sadzone), układamy plasterki lekko podsmażonego wędzonego chudego boczku, skrapiamy oliwą, posypujemy startym parmezanem. Pieczemy kilka minut, aż jajka się zetną. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE