Dla 4 osób
Przygotowanie: 

Ziołowe paski kurczaka - składniki:

2 piersi kurczaka
sól, pieprz
sok z cytryny
10 gałązek tymianku
2 gałązki rozmarynu
kilka liści szałwii
2 łyżki tartej bułki
ojej
120 g jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
mielona kurkuma
tarta skórka z 1/2 cytryny

Ziołowe paski kurczaka z sosem jogurtowym - składniki:

Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy na cienkie paski i wkładamy do miski. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy panierkę. Obrywamy listki tymianku i igły rozmarynu, drobno siekamy wraz z listami szałwii. Wrzucamy do miski z mięsem, dodajemy tartą bułkę, mieszamy tak, by panierka oblepiła paski kurczaka. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy paski  po kilka minut z każdej strony. Robimy sos: mieszamy jogurt z musztardą, doprawiamy szczyptą mielonej kurkumy, solą i świeżo startą skórką z cytryny. Usmażone paski kurczaka podajemy z sosem.