Oponki w lukrze kawowym z posypką

Na około 15 pączków
Przygotowanie: 45 minut

Oponki w lukrze kawowym z posypką - składniki:

50 g drożdży
400 g mąki pszennej
6 łyżek plus łyżeczka cukru
250 ml mleka
2 jajka
2 żółtka
100 g klarowanego masła
skórka otarta z pomarańczy
3 łyżki wódki
smalec lub olej do głębokiego smażenia
Lukier: sok z połowy cytryny
300 g cukru pudru
10 ml świeżo zaparzonego espresso
Posypka: gotowa posypka lub wiórki kokosowe

Oponki w lukrze kawowym z posypką - jak przygotować:

Na oponki mieszamy drożdże z łyżką mąki, łyżeczką cukru i połową letniego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn zaczął pracować.
Całe jaja i żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy do mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, letnie masło, resztę mleka, mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wódkę oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto na oponki przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętym rogiem) i wyciskamy ciastka na papier pergaminowy. Odkładamy do wyrośnięcia.
Metalową łopatką maczaną w rozgrzanym tłuszczu nabieramy oponki i kładziemy je na rozgrzany w głębokiej patelni tłuszcz. Gdy się zrumienią, odwracamy na drugą stronę. Studzimy na kratce.
Wszystkie składniki na lukier mieszamy i dokładnie ucieramy na gładką masę. Jeśli lukier jest za rzadki, zagęszczamy go cukrem pudrem, ewentualnie rozrzedzamy odrobiną soku z cytryny. Ozdabiamy lukrem oponki i zostawiamy, by lukier zastygł.

Korzenne oponki dyniowe

Na 12 oponek
Przygotowanie: 60 minut

Korzenne oponki dyniowe - składniki:

Karmel:
100-200 g cukru
6 łyżek masła pokrojonego w kostkę
100 g śmietany kremówki
4 łyżki whisky
Posypka:
50 g pestek dyni (ładnie wyglądają całe)
4 łyżki cukru
Oponki:
50-100 g masła
3 duże jajka
100 g cukru
100 g purée dyniowego*
po pół łyżeczki imbiru, cynamonu, soli
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Korzenne oponki dyniowe - jak przygotować:

Na karmel cukier podgrzewamy na suchej patelni na średnim ogniu, aż będzie bursztynowy. Przelewamy do rondelka i mieszamy z masłem i śmietaną na gładką masę. Wlewamy alkohol, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2 minuty, mieszając. Schładzamy.
Posypka: na suchej patelni lekko prażymy pestki. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki cukru, a gdy zacznie się topić, dodajemy uprażone pestki dyni, mieszamy. Dodajemy resztę cukru, mieszamy, wyjmujemy pestki na papier pergaminowy do ostygnięcia.
Oponki: rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i mieszamy, aż zacznie się pienić. Kiedy będzie lekko brązowe, zdejmujemy z ognia i nadal mieszamy, aż nabierze bursztynowego koloru. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Dwie formy na donuty lekko smarujemy masłem. W dużej misce miksujemy na gładką masę jajka, cukier, purée z dyni, przyprawy i podpalone masło. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dalej miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy ciasto do foremek na oponki do 3/4 wysokości (najłatwiej to zrobić, przekładając ciasto do worka cukierniczego i wyciskając z niego do foremek). Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto urośnie i stanie się brązowe. Wyjmujemy oponki z piekarnika i studzimy 5 minut. Ostrożnie wyjmujemy z foremek na kratkę, aby całkowicie ostygły.
Przelewamy karmel do płytkiej miseczki i zanurzamy w nim ostudzone pączki. Wyjmujemy i odkładamy na kratkę, posypujemy przygotowanymi pestkami dyni. Zostawiamy, aby karmel zastygł.
* Na purée z dyni wystarczy przekroić dynię, usunąć z niej pestki, pokroić miąższ na podłużne kawałki (np. ósemki, ale im cieńsze cząstki, tym szybciej się upieką), piec 40-60 minut w 180 st. i po ostygnięciu, odkroić skórę, zmiksować w blenderze.

Donuty  z borówkami z polewą czekoladową

Na 15 donutów
Przygotowanie: 25 minut

Donuty z borówkami z polewą czekoladową - składniki:

50 g ostudzonego płynnego masła
50 g oleju
2 duże jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
250 ml maślanki lub mleka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
200 g borówek
Polewa:
6 łyżek mleka
100 g cukru pudru
120 g masła
4 łyżki ciemnego kakao

Donuty z borówkami z polewą czekoladową - jak przygotować:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st., foremki do donutów smarujemy masłem. Na ciasto mieszamy w dużej misce na gładką masę masło, olej i cukier. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i miksujemy na niskich obrotach. Wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i nadal miksujemy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub worka strunowego (w nim wycinamy otwór wielkości 1 cm) i wyciskamy ciasto do foremek. Owoce obtaczamy w mące, lekko wciskamy w ciasto.
Pieczemy około 8 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na polewę wlewamy do rondelka mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy masło. Cały czas mieszając, wsypujemy kakao i zagotowujemy. Dekorujemy polewą donuty.

Oponki jabłkowe w malinowym musie

Oponki jabłkowe w malinowym musie błyskawicznie znikająOponki jabłkowe w malinowym musie błyskawicznie znikają Łukasz Kozyra

Na 30 pączków
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 60 i 45 minut

Oponki jabłkowe w malinowym musie - składniki:

300 ml mleka w temperaturze pokojowej
7 g suszonych drożdży
2 łyżki płynnego masła
100 g cukru
2 jajka
600 g plus 40 g mąki pszennej
szczypta soli
3 jabłka
Polewa:
200 g malin (np. mrożonych)
20 g cukru pudru

Oponki jabłkowe w malinowym musie - jak przygotować:

Na ciasto lekko podgrzane mleko wlewamy do dwóch misek. Do jednej wsypujemy drożdże, do drugiej wkładamy masło, cukier i jajka, roztrzepujemy. Dodajemy drugą połowę mleka z drożdżami i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i sól, zagniatamy gładkie ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ na małe, równe kawałki, obtaczamy w 40 g mąki. Ciasto ponownie zagniatamy, dodajemy jabłka i jeszcze raz zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm i wycinamy duże koła (np. szklanką), w każdym wycinamy środek (np. kieliszkiem do likieru). Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy 45 minut, aż ciasto zwiększy objętość. Pieczemy oponki około 15 minut w 180 st., aż będą złotobrązowe.
Na polewę wrzucamy do rondelka maliny, zagotowujemy. Kiedy się rozgotują, przecieramy przez sito, mieszamy z cukrem na gładki mus i polewamy nim pączki.