Tradycyjne pączki w pudrze

Magazyn Kuchnia
13.02.2019 08:48
A A A
Tradycyjne pączki w pudrze - w sam raz na karnawał i ostatki

Tradycyjne pączki w pudrze - w sam raz na karnawał i ostatki (Łukasz Kozyra)

Tradycyjne pączki w pudrze

Na około 35 pączków
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 45 minut

Tradycyjne pączki w pudrze - składniki:

1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 450)
100 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
100 g cukru
500 ml letniego mleka
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
6-8 żółtek (w temperaturze pokojowej)
jajko (w temperaturze pokojowej)
sól
100 ml rumu*
skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy
2-3 krople esencji waniliowej
400 g konfitury z płatków róży
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania

Tradycyjne pączki w pudrze - jak przygotować:

Na ciasta na pączki przesiewamy mąkę do miski. Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml mleka. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił objętość (na około 45 minut). W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, schładzamy. Ucieramy żółtka oraz całe jajko z cukrem i szczyptą soli. Po około 5 minutach, gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do zrobionego w mące wgłębienia. Dodajemy masę jajeczną, mleko, połowę alkoholu, skórkę pomarańczy i esencję waniliową. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie się lepić do rąk i miski. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Ciasto dzielimy na pół, połowę odkładamy jeszcze raz pod przykryciem, resztę rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na placek grubości 0,5 cm. Szklanką wykrawamy koła. Koła bierzemy kolejno do ręki i nakładamy po pół łyżeczki konfitury, starannie zlepiamy. Gotowe pączki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy. Przygotowujemy pączki z pozostałej części ciasta.
W  szerokim rondlu rozgrzewamy tyle tłuszczu, aby pączki pływały co najmniej 5 cm nad dnem. Tłuszcz powinien mieć temperaturę 175 st. (sprawdzamy ją, wrzucając na próbę kawałek ciasta – jeśli będzie od razu skwierczeć, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę).
Wkładamy pączki do tłuszczu partiami (tyle, by swobodnie pływały) i smażymy na średnim ogniu. Kiedy zrumienią się z jednej strony, odwracamy je na drugą. Upieczone pączki przekładamy na kratkę lub papier pergaminowy, aby obciekły. Ostudzone, ale jeszcze ciepłe pączki posypujemy grubą warstwą cukru pudru.

* Dodatek alkoholu sprawi, że podczas smażenia pączki wchłoną mniej tłuszczu. Zamiast rumu możemy dodać inny wysokoprocentowy alkohol.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: