Dla 10 osób
Przygotowanie 40 minut

Wegańskie pieczone donuty z czekoladą - składniki:

160 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
banan
55 g purée z dyni
10 g cukru trzcinowego
115 ml mleka roślinnego
2 łyżki octu
łyżka ekstraktu waniliowego
olej do foremek
Polewa:
50 g czekolady
2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
1 i 1/2 łyżki oleju
szczypta soli
posiekane orzechy

Wegańskie pieczone donuty z czekoladą - jak przygotować:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Szykujemy gruby woreczek do mrożonek, foremkę do muffinów oraz folię aluminiową. Z folii aluminiowej urywamy 12 pasów i każdy zwijamy w wałeczek (korek) grubości palca. Mąkę, proszek i sól mieszamy w misce trzepaczką. Banan, purée, cukier trzcinowy, mleko roślinne, ocet i ekstrakt wkładamy do wysokiego blendera i wszystko miksujemy na emulsję – powinna mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby dodajemy o 2-3 łyżki mleka więcej. Emulsję dodajemy do suchych składników i krótko mieszamy szpatułką (nie używamy miksera!), by się połączyły. Każdy dołek w formie na muffiny smarujemy olejem, w środku stawiamy korek z folii aluminiowej. Przygotowane ciasto przekładamy do woreczka, ucinamy róg i za pomocą woreczka wyciskamy ciasto do dołków dookoła każdego korka. Gotową foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-18 minut – ciasto nie powinno być zbyt rumiane. Po upływie tego czasu pączki wyjmujemy i studzimy. W rondelku podgrzewamy składniki polewy. Kiedy polewa będzie gotowa, każdy donut moczymy w polewie, odkładamy i posypujemy odrobiną siekanych orzechów.