Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 4 godziny

Panna cotta z musem malinowym i czekoladą - składniki:

500 ml śmietanki kremówki 30-proc.
125 ml mleka
50 g cukru
laska wanilii
4 arkusze żelatyny w płatkach lub 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
100 g białej czekolady
200 g mrożonych malin
30 g cukru

Panna cotta z musem malinowym i czekoladą - jak przygotować:

Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii, zagotowujemy. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wyjmujemy laskę wanilii. Przelewamy całość do małych słoiczków do połowy ich wysokości. Odstawiamy do wystudzenia. W niewielkim rondelku umieszczamy maliny i cukier, podgrzewamy, aż owoce się rozpadną i powstanie mus. Studzimy, a po ostudzeniu nakładamy na wierzch każdego deseru po 2 łyżeczki malin. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny (a najlepiej na całą noc), żeby masa stężała. Panna cotta najlepiej smakuje wyjęta z lodówki na 10 minut przed jedzeniem.