Domowy waniliowy budyń z białą czekoladą

Magazyn Kuchnia
02.02.2019 12:12
A A A
Domowy waniliowy budyń z białą czekoladą - prosty deser na walentynki

Domowy waniliowy budyń z białą czekoladą - prosty deser na walentynki (shutterstock.com)

Domowy waniliowy budyń z białą czekoladą to prosty pyszny deser. Przygotuje go nawet dziecko.

Dla 4 osób
Przygotowanie 45 minut

Domowy waniliowy budyń z białą czekoladą - składniki:

laska wanilii
500 ml mleka
2 żółtka
150 g cukru
3 łyżki mąki
szczypta soli
150 g białej czekolady
listki świeżej mięty do dekoracji

Domowy waniliowy budyń z białą czekoladą - jak przygotować:

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W misce miksujemy żółtka i cukier do białości, dodajemy mąkę i sól. Znów miksujemy. Gdy mleko będzie już gorące, zdejmujemy je z ognia i pomału wlewamy do masy jajecznej, cały czas miksując, by żółtka się nie ścięły. Wymieszane składniki przelewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 100 g posiekanej czekolady. Mieszamy, aż się roztopi. Do 5-6 szklaneczek wkładamy po 2-3 kostki czekolady, przekładamy do nich budyń. Deser udekorowany listkami mięty podajemy na ciepło lub na zimno (w tym drugim wypadku każdą szklaneczkę przykrywamy folią spożywczą – by nie powstał kożuch – i wstawiamy do lodówki).

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE