Creme brulée z białą czekoladą

Magazyn Kuchnia
04.02.2019 10:36
A A A
Cr?me br?lée z białą czekoladą - najlepszy deser na romantyczną kolację

Cr?me br?lée z białą czekoladą - najlepszy deser na romantyczną kolację (shutterstock.com)

Creme brulée to prosty deser, który zawsze zachwyca.

Dla 5-6 osób
Przygotowanie:90 minut
Oczekiwanie:12 godzin

Crème brûlée z białą czekoladą - składniki:

500 ml śmietanki 36-proc.
60 g drobnego cukru
laska wanilii
80 g białej czekolady
6 żółtek
5 łyżek cukru do karmelizacji

Crème brûlée z białą czekoladą - jak przygotować:

W rondelku, na małym ogniu, zagotowujemy śmietankę z dodatkiem cukru i wyskrobanych z przeciętej wzdłuż laski ziarenek wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawiamy ją z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Żółtka ubijamy mikserem ok. pół minuty (nie na puszystą masę!). Dolewamy do nich ciepłą śmietankę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera, bez ubijania kremu – powinien być gładki i błyszczący. Piekarnik nagrzewamy do 100 st. Foremki do zapiekania napełniamy masą jajeczną, wlewając ją przez sitko. Foremki ustawiamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy desery do piekarnika i pieczemy 50 minut. Krem powinien się ściąć. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru posypujemy równą warstwą cukru i opalamy go specjalnym palnikiem (do kupienia w sklepach z wyposażeniem kuchni). Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy charakterystyczną skorupkę. Cukier możemy też spróbować skarmelizować wstawiając deser pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Ustawiamy go blisko źródła ciepła i włączamy grill, cukier po kilkunastu sekundach powinien się zrumienić, chodź nie będzie to jednak taki sam efekt, jaki otrzymamy używając palnika. Deser należy potem ponownie schłodzić.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE