Dla 2 osób
Przygotowanie: 3 godziny
Oczekiwanie: 24 godziny

Gęsie uda z jabłkami i sosem jarzębinowym - składniki:

2 cm kory cynamonowej
6 goździków
mały (1 cm) kawałek imbiru
2 jabłka
2 udka gęsie
300 ml gęsiego smalcu
sól
pieprz
Sos jarzębinowy:
2 łyżki dżemu jarzębinowego
łyżka konfitury z płatków róży
100 ml drobiowego bulionu
100 ml białego wytrawnego wina
łyżka masła

Gęsie uda z jabłkami i sosem jarzębinowym - jak przygotować:

Cynamon i goździki rozcieramy w moździerzu, łączymy z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki (bez gniazd nasiennych). Udka nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfannie, okładamy gęsim smalcem i jabłkami. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Udka pieczemy 2,5-3 godziny w 160 st. Na patelnię wlewamy bulion i wino, podgrzewamy. Dodajemy dżem jarzębinowy oraz konfiturę, delikatnie mieszamy. Sos redukujemy o połowę, i przyprawiamy. Mieszamy z zimnym masłem. Podajemy do udek, które możemy udekorować suszoną jarzębiną i świeżym tymiankiem.