Czekoladowe trufle z espresso

Magazyn Kuchnia
03.02.2019 09:31
A A A
Czekoladowe trufle z espresso - pomysł na walentynkowy lub świąteczny prezent

Czekoladowe trufle z espresso - pomysł na walentynkowy lub świąteczny prezent (shutterstock.com)

Trufle z espresso to wspaniałe czekoladowe praliny, które możecie zrobić sami i podarować je w prezencie, np. na walentynki.

Na 48 sztuk
Przygotowanie 50 minut
Chłodzenie 12 godzin
Formowanie 30 minut
Ponowne chłodzenie 60 minut

Czekoladowe trufle z espresso - składniki:

200 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
150 ml śmietanki 30-proc.
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
3 łyżki grappy
2 łyżeczki rozpuszczalnego espresso
50 g masła
kakao do dekoracji

Czekoladowe trufle z espresso - jak zrobić:

Posiekane czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy śmietankę i rozpuszczamy w niej espresso, dodajemy kardamon i grappę. Doprawioną śmietankę dodajemy do roztopionej czekolady, miesząc studzimy, nie dopuszczamy, żeby masa stężała. Masło ucieramy na krem i dodajemy do masy czekoladowej. Formę do pieczenia o wymiarach 15 na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy masą pralinową, wygładzamy i schładzamy prze noc. Masę wyjmujemy z formy, kroimy na 48 kwadratów o boku 2 i 1/2 cm. Szybko formujemy kulki zimnymi dłońmi (schładzamy je w zimnej wodzie). Trufle chłodzimy godzinę i obtaczamy w kakao.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE