Dla 6 osób
Przygotowanie wraz z chłodzeniem: 105 minut

Czekoladowy fondant  - składniki:

100 g masła, pokrojonego w kostkę
sól
150 g gorzkiej czekolady 70-proc.
4 duże jajka
125 g drobnego cukru trzcinowego
2 łyżki mąki
skórka otarta z pomarańczy
50 g mlecznej czekolady
cukier puder do oprószenia deseru

Czekoladowy fondant - jak zrobić:

Masło na fondant wkładamy do żaroodpornej miski, dodajemy szczyptę soli i pokruszoną czekoladę. Stawiamy na garnku z lekko wrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Podgrzewamy, aż składniki stopią się i połączą. Mieszamy od czasu do czasu. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę — najlepiej mikserem. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, znowu delikatnie mieszamy i dodajemy skórkę pomarańczy. Nakładamy porcje ciasta do 6 foremek na muffinki (grubo wysmarowanych masłem, z denkami wyłożonymi pergaminem). Odłamujemy kostki mlecznej czekolady i wciskamy po dwa kawałki do każdej foremki tak, aby ciasto dokładnie je przykryło. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. (z termoobiegiem do 160 st.). Pieczemy dokładnie 12 minut. Wyjmujemy ciastka i odstawiamy na parę minut, potem ostrożnie odwracamy i, delikatnie opukując, wykładamy na talerzyki. Oprószamy cukrem pudrem.

Rady:
- pamiętajmy o schłodzeniu ciastek przed ich pieczeniem 
- jeśli mamy specjalny termometr, dokładnie sprawdźmy temperaturę piekarnika
- pilnujmy czasu pieczenia.