Puszysty suflet czekoladowy z sosem malinowym

Magazyn Kuchnia
02.02.2019 09:08
A A A
Suflet czekoladowy z sosem malinowym - idealny deser dla zakochanych

Suflet czekoladowy z sosem malinowym - idealny deser dla zakochanych (Marcin Urban)

Puszysty suflet czekoladowy wymaga nieco delikatności w przygotowaniu, ale jest przepyszny.

Dla 4 osób
Przygotowanie 55 minut

Puszysty suflet czekoladowy - składniki:

Sos malinowy:
80 g cukru
50 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
200 g malin mrożonych lub świeżych
Suflet:
łyżka masła i łyżka drobnego cukru do foremek
90 ml śmietanki kremówki 36-proc.
łyżka rumu
2 i 1/2 łyżki cukru
140 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3 jajka wyjęte wcześniej z lodówki
szczypta soli

Puszysty suflet czekoladowy - jak zrobić:

Na sos malinowy do sufletu miksujemy wszystkie składniki i gotowe! Przygotowujemy 4 kokilki o pojemności ok. 180 ml każda. W środku smarujemy je dokładnie, po same brzegi, masłem o temperaturze pokojowej, wysypujemy drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepujemy. Odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy śmietankę, rum i dodajemy cukier. Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, wsypujemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy łyżką, aż otrzymamy gładki sos, studzimy do letniej temperatury.
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy letni sos czekoladowy i mieszamy rózgą, aż składniki się połączą. Masa czekoladowa powinna być płynna i lekko opadać z rózgi.
W oddzielnym, metalowym lub szklanym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, aż piana będzie prawie sztywna (po podniesieniu ubijaczek miksera do góry piana powinna tworzyć opadające wierzchołki w kształcie haczyków). 1/3 ubitych białek mieszamy z sosem czekoladowym, żeby go rozrzedzić. Następnie dodajemy do niego resztę białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Nie robimy tego zbyt długo, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Przestajemy mieszać, gdy masa ma jednolity kolor.
Masę sufletową przelewamy do kokilek, całkowicie je wypełniając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżamy temperaturę do 180 st. Pieczemy ok. 12 minut. Gorące suflety wyjmujemy z piekarnika, oprószamy pudrem i natychmiast podajemy z zimnym sosem malinowym.
Rada:
- wszystkie składniki na suflet powinny mieć temperaturę pokojową - nawet naczynia i sprzęty kuchenne (rózga lub nasadki miksera).

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE