Najlepszy chrust, czyli tradycyjne faworki

Magazyn Kuchnia
31.01.2019 09:00
A A A
Tradycyjny chrust, czyli faworki - najlepsze na karnawał, ostatki i tłusty czwartek

Tradycyjny chrust, czyli faworki - najlepsze na karnawał, ostatki i tłusty czwartek (Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta)

Przygotowanie faworków, czyli chrustu, jest banalnie proste. Trzeba tylko je cieniutko rozwałkować, by były delikatne i chrupiące.

Dla 6 osób
Przygotowanie 60 minut

Faworki, czyli chrust - składniki:

500 g mąki
50 g masła
4 łyżeczki cukru
6 żółtek
2 łyżki alkoholu (spirytusu, rumu lub anyżówki)
3 czubate łyżki śmietanki kremówki
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy)
cukier puder do posypania faworków

Faworki, czyli chrust - jak przygotować:

Wszystkie składniki ciasta na faworki zagniatamy i bijemy ciasto wałkiem minimum 4 minuty (im dłużej, tym lepiej – nawet do 15 minut). Ciasto owijamy folią i odkładamy na 15-
-30 minut. Rozgrzewamy tłuszcz. Ciasto jak najcieniej wałkujemy – musi być elastyczne i ciągnące. Kroimy je ostrym nożem lub kółkiem do pizzy w długie paski. Każdy pasek nacinamy na środku, przeplatamy i od razu wrzucamy na gorący tłuszcz. Wyjmujemy, gdy faworki zrumienią się z obu stron. Osączamy z tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE