Na 20-30 sztuk
Przygotowanie i oczekiwanie: 90 minut

Tradycyjne pączki z różą - składniki:

Ciasto:
1 kg mąki
100 g świeżych drożdży
100 g cukru
500 ml mleka
100 g masła
6-8 żółtek
jajko
szczypta soli
skórka otarta z pomarańczy
100 ml rumu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2-3 krople aromatu rumowego
Nadzienie:
300 ml konfitury z róży
Do smażenia:
1-1 i 1/2 kg smalcu (lub smalcu wymieszanego z olejem w proporcjach 2:1)
szczypta soli
Dekoracja:
cukier puder do posypania pączków

Tradycyjne pączki z różą - jak zrobić:

Przesiewamy mąkę. Drożdże kruszymy, dodajemy 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło topimy, studzimy. Ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem i szczyptą soli. Skórkę pomarańczową przelewamy na sicie wrzącą wodą, osączamy. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki. Dodajemy kogel-mogel, mleko, połowę rumu, skórkę pomarańczową, wanilię i aromat, wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do rąk i miski. Wlewamy letnie masło, wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Konfiturę mieszamy z resztą rumu. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy partiami na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek grubości 1-1 i 1/2 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na środek każdego nakładamy po pół łyżeczki konfitury i zlepiamy tak, by powstała kuleczka. Układamy pączki w odstępach (będą rosły!), sklejeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy w rondlu 2/3 tłuszczu, wkładamy partię wyrośniętych pączków. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze urosną podczas smażenia. Co chwilkę podważamy pączki widelcem i sprawdzamy, czy zrumieniły się od spodu. Jeśli tak, odwracamy je i rumienimy z drugiej strony. Przed włożeniem kolejnej partii dokładamy do rondla trochę świeżego tłuszczu. Pączki osączamy. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe posypujemy przesianym cukrem pudrem.