Wegański drożdżowy ślimak z pieczarkami

Marta Dymek
01.02.2019 09:51
A A A
Drożdżowy ślimak z pieczarkami - wegańska przekąska na imprezę

Drożdżowy ślimak z pieczarkami - wegańska przekąska na imprezę (Marta Dymek)

Wegański ślimak z pieczarkami to propozycja Marty Dymek na imprezową przekąskę.

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Wegański ślimak z pieczarkami - składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej tradycyjnej lub orkiszowej
60-80 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
łyżeczka suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju
Farsz:
250 g pieczarek
cebula
olej
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki majeranku
szczypta zmielonej kolendry
sól i czarny pieprz
Na wierzch:
mleko roślinne do posmarowania i mak

Wegański ślimak z pieczarkami - przygotowanie:

Na ciasto ze wszystkich składników poza olejem zagniatamy ciasto, ręcznie lub w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy będzie sprężyste, dodajemy
olej i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do dużej miski. Przykrywamy szczelnie ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Na farsz pieczarki kroimy na ćwiartki, a cebulę w kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kiedy będzie mocno rozgrzany, dodajemy pieczarki i cebulę. Podsmażamy 2-3 minuty i w ogóle nie mieszamy. Mieszamy, kiedy pieczarki
się zezłocą, i znowu smażymy, nie ruszając, 2-3 minuty.
Dodajemy sos sojowy oraz wszystkie przyprawy i intensywnie mieszamy. Kiedy sos odparuje, smażymy ostatnią minutę i zdejmujemy z patelni. Odstawiamy do wystudzenia i zajmujemy się czymś miłym w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta.
Kiedy ciasto urośnie, a farsz wystygnie, można przystąpić do formowania. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na środku wykładamy farsz, zlepiamy w rulon. Obracamy zlepieniem do dołu i formujemy luźnego ślimaka – ciasto będzie rosnąć. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15-30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Wyrośnięte ciasto smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy, aż będzie złote, czyli 20-25 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno, każdy z gości może łatwo odkrajać i odrywać tyle, na ile ma ochotę.

Rady: 

- Zawsze, gdy przygotowujemy ciasto drożdżowe, zróbmy je od razu z podwójnej porcji. Mikserowi będzie łatwiej je wyrobić, a my, mając tyle samo pracy, będziemy mieć na koniec zdecydowanie więcej jedzenia.

- Drugą porcję ciasta możemy nadziać tym samym farszem, co pierwsze, albo tym, co znajdziemy w lodówce: pesto z pietruszki, karmelizowaną cebulą, ajvarem, resztą kapusty ze świąt, a nawet porządnie przyprawioną ćwikłą.

- Drugą porcję ciasta możemy nadziać tym samym farszem, co pierwsze, albo tym, co znajdziemy w lodówce: pesto z pietruszki, karmelizowaną cebulą, ajvarem, resztą kapusty ze świąt, a nawet porządnie przyprawioną ćwikłą.

- Farsz możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej i ślimaka zwinąć w dniu prywatki. Jeżeli do tego przygotujemy barszcz albo sałatkę z jabłkami z winegretem, to dostaniemy tytuł Gospodarzy Roku.