Orzechowiec Danki

Marieta Marecka
30.01.2019 09:42
A A A
Orzechowiec Danki według przepisu Mariety Mareckiej

Orzechowiec Danki według przepisu Mariety Mareckiej (Aneta Flis, Monika Kowalewska)

Orzechowiec to flagowe ciasto ukochanej teściowej Mariety Mareckiej - Danki.

Na 12 porcji • Forma: 26 na 31 cm
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Orzechowiec Danki - składniki:

Ciasto:
200 g masła
500 g mąki
2 jajka
12 g sody oczyszczonej
szczypta soli
60 g miodu
30 ml mleka
200 g cukru
Masa orzechowa:
100 g cukru
60 g miodu
100 g masła
400 g orzechów włoskich
Masa budyniowa:
750 ml mleka
175 g cukru
16 g cukru wanilinowego
łyżeczka pasty z wanilii
4 jajka
75 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej

Orzechowiec Danki - przygotowanie:

Na ciasto zagniatamy składniki pulsacyjnie w malakserze lub wykładając wszystko na stolnicę i dokładnie zagniatając. Dzielimy ciasto na pół (można odważyć) i jedną część rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy blat do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka i aż się zarumieni.
Na masę orzechową wszystkie składniki (cukier, miód, masło i obrane orzechy) umieszczamy w rondelku, często mieszając, doprowadzamy do rozpuszczenia się masła i cukru oraz dokładnego oblepienia masą orzechów. Studzimy.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta, nakłuwamy widelcem i nakładamy na wierzch słodkie orzeszki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. na 20 minut. Oba upieczone blaty pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na masę budyniową 500 ml mleka, cukier, cukier wanilinowy, pastę z wanilii podgrzewamy razem w rondlu, co jakiś czas mieszając. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a mleko zagotować.
Do dzbanka wbijamy całe jajka, dosypujemy obie mąki i miksujemy, stopniowo dolewając pozostałe mleko, czyli 250 ml. Możemy masę dodatkowo zmiksować blenderem, żeby pozbyć się grudek. Do wrzącego mleka stopniowo wlewamy masę jajeczną, cały czas mieszając, żeby nic się nie zwarzyło. Podgrzewamy 3-4 minuty do zagotowania, mieszając, bo masa mocno tężeje i łatwo się przypala. Blendujemy na gładki krem.
Składanie tortu: na spodni blat nakładamy ostudzoną masę budyniową i przykrywamy blatem z orzechami. Foliujemy dokładnie i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia kroimy i podajemy.

Rady:

• Aby na masie budyniowej w trakcie studzenia nie powstał twardy kożuch, wystarczy ją okryć folią spożywczą tak, by folia bezpośrednio dotykała budyniu.
• Ciasto składamy w formie, w której się piekło, dzięki temu nalana masa budyniowa nie wypłynie bokami. Można dodatkowo formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy bez problemu wyciągniecie ciasto do pokrojenia.

• Orzechowiec potrzebuje nocy, żeby zmięknąć. W przeciwnym razie będziecie mieli spore trudności z jego krojeniem, ciasto po upieczeniu jest dość twarde, a masa budyniowa zbyt luźna. Noc w lodówce i ciasto staje się idealne!

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE