Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Libańska sałatka fattouche (fattoush) z sumakiem - składniki:

duża czerwona cebula
150 ml oliwy
łyżka sumaku plus do posypania pit
50 ml soku z granatów
2-3 pity
4 pomidory
zielona papryka
ogórek
kilka gałązek posiekanej natki
kilka posiekanych listków mięty
opakowanie mieszanych sałat
sól, pieprz

Libańska sałatka fattouche (fattoush) z sumakiem - przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie krążki. Oliwę mieszamy z sumakiem i sokiem z granatów (na sok możemy zblendować pestki granatów, a powstałą masę odcisnąć lub przetrzeć przez sito), szczyptą soli i pieprzu. Polewamy cebulę, mieszamy, marynujemy 15 minut. Pity kroimy na nieduże kawałki, podpiekamy w tosterze lub piekarniku, oprószamy sumakiem. Pomidory, paprykę i ogórka myjemy lub czyścimy, kroimy na małe kawałki.
Marynowane cebule mieszamy z pokrojonymi warzywami, natką, miętą i sałatami. Skrapiamy pozostałą marynatą, układamy gorące pity. Oprószamy sumakiem, możemy też posypać pestkami granatów.

Sałatka z ciecierzycy z sumakiem:

250 g ugotowanej ciecierzycy wkładamy do miseczki natartej ząbkiem czosnku. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę ogórka. Łyżeczkę octu balsamicznego mieszamy z 3 łyżkami oliwy, łyżką posiekanej natki, łyżeczką sumaku i szczyptą soli. Sosem polewamy ciecierzycę, mieszamy. Schładzamy przed podaniem.