Dla 5-6 osób
Przygotowanie: 20-30 minut

Zupa piwna z cheddarem - składniki:

2 pory
30 g masła, najlepiej klarowanego
3 ząbki czosnku
20 g mąki
400 ml jasnego piwa typu lager
400 ml bulionu drobiowego
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
8 plastrów boczku
400 ml śmietany 12-proc.
łyżeczka sosu worcester
łyżeczka słodkiej papryki (może być ostra, jeśli wolicie)
sól, pieprz
150 g sera cheddar

Zupa piwna z cheddarem - przygotowanie:

Pory – tylko białą i jasnozieloną część – myjemy i kroimy w plasterki, parzymy wrzątkiem, osączamy na sitku. Podsmażamy 5 minut na maśle, pod koniec dodając roztarty czosnek. Zmniejszamy ogień, obsypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy bulion i piwo, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie kroimy boczek w paski i wytapiamy na patelni, aż stanie się chrupiący, odstawiamy. Możemy także wyprażyć plastry boczku w całości. Gotującą się zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy sosem worcester, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i gotujemy na maleńkim ogniu 3 minuty, energicznie mieszając, aż ser się stopi. Gotową zupę podajemy z chrupiącym boczkiem.