Halibut w glazurze piwnej pieczony z pietruszką

Monika Jankowska-Kapica
23.01.2019 08:37
A A A
Halibut w glazurze piwnej pieczony z pietruszką

Halibut w glazurze piwnej pieczony z pietruszką (Miód Malina Studio)

Co podać na karnawałową kolację - np. efektowne danie rybne - halibuta w glazurze piwnej pieczonego z pietruszką.

Dla 5 osób
Przygotowanie: 90 minut

Halibut w glazurze piwnej pieczony z pietruszką - składniki:

1 kg filetu z halibuta
sól i pieprz do smaku
Marynata do ryby:
100 ml ciemnego piwa, np. Guinness
3 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
Jarzynka:
4 pietruszki
2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
plus 2 łyżki stopionego masła do polania
2 średnie cebule
100 ml ciemnego piwa, np. Guinness
sól i pieprz do smaku
szczypta cynamonu
opakowanie szpinaku
oliwa do skropienia szpinaku
ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji

Halibut w glazurze piwnej pieczony z pietruszką - przygotowanie:

Filet płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 4 porcje. Każdą nacieramy solą i pieprzem.
Na marynatę dokładnie mieszamy piwo z musztardą i miodem. Rybę obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Na jarzynkę pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, aż lekko zmięknie – 5-7 minut. Dodajemy obraną, pokrojoną w talarki cebulę i smażymy 2 minuty. Wlewamy piwo i gotujemy bez pokrywki, aż niemal cały płyn odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Przekładamy pietruszkę wraz z cebulą do naczynia żaroodpornego, na warzywach kładziemy halibuta. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Szpinak blanszujemy 20 sekund we wrzątku, skrapiamy oliwą. Upieczoną rybę podajemy na ciepło polaną stopionym masłem, na warzywach, z porcją szpinaku. Dekorujemy kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE