Na 16 porcji
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 6 godzin

Panna cotta z galaretką z wina musującego - składniki:

Panna cotta:
320 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
50 g cukru
szczypta soli
430 ml śmietanki 36-proc.
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Galaretka:
500 ml wina musującego, np. cavy lub prosecco
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru
owoce do dekoracji – w sezonie polecamy truskawki, które idealnie komponują się z winem musującym, poza sezonem sprawdzą się owoce egzotyczne, np. ananas, pomelo, mango

Panna cotta z galaretką z wina musującego - przygotowanie:

Na panna cottę odlewamy do filiżanki 2 łyżki mleka i wsypujemy żelatynę, aby się rozpuściła. Resztę mleka wlewamy do rondla i wraz cukrem oraz szczyptą soli podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszając trzepaczką. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej, delikatnie mieszając. Wlewamy do wysokich szklaneczek lub pucharków. Przed wlaniem każdej kolejnej porcji delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny.
Na galaretkę, gdy panna cotta zastygnie, odlewamy do filiżanki 2 łyżki wina musującego i wsypujemy żelatynę, aby się rozpuściła. Resztę wina wlewamy do rondla i wraz cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Studzimy do temperatury pokojowej. Wlewamy do szklaneczek z panna cottą. Każdorazowo delikatnie mieszamy miksturę przed wlaniem do szkła kolejnej porcji. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Tuż przed podaniem dekorujemy pokrojonymi w kawałki owocami, np. ananasem, pomelo, mango.

Rada: Do wina musującego i waniliowej panna cotty idealnie pasują truskawki, ale te –wiadomo – najlepiej smakują latem, dlatego zimą lepiej wybrać owoce egzotyczne.
Do każdej szklaneczki możemy także wlać jeszcze odrobinę wina musującego.